Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Povodom 15. aprila osnovci iz Lukavca vozom doputovali u Tuzlu (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom 15. aprila koji se nekada obilježavao kao Dan željezničara na inicijativu učiteljica i direktora OŠ “Lukavac mjesto” iz Lukavca jučer su tri razreda osnovaca iz ove škole vozom stigli u Tuzlu i posjetili Željeznice Federacije BiH, Direkciji u Tuzli.

Naime, mališani koji su prvi put imali priliku da se voze vozom bili su oduševljeni ovom avanturom, a na glavni Željeznički kolodvor Tuzla stigli su u vagonima koji saobraćaju na relaciji Tuzla – Doboj.

Nakon dolaska zajedno sa učiteljicama i direktorom škole djeca su obišla Direkciju Želejznica BiH u Tuzli i tom prilikom uručili simbolične čestitke i poklone uposlenicima povodom 15. aprila.

Također, u okviru ove manifestacije odana je počast uposlenicima Željeznice Federacije BiH koji su svoje života dali za odbranu države.

Podsjedimo, Dan željezničara ustanovljen je 1950. godine, a povod je bio generalni štrajk željezničara tadašnje Kraljevine Jugoslavije, kojim su u noći između 15. i 16. aprila 1920. godine zaustavili u potpunosti željeznički saobraćaj. Najveću cijenu ovog štrajka platili su željezničari iz BiH jer ih je više od 200 otpušteno sa posla uz policijsku torturu.

Od 1992. godine, Dan željezničara u BiH se obilježava 10-juna. Međutim, zbog krajnje nebrige organa vlasti na svim nivoima u BiH, željezničari su i danas ponovo prisiljeni da zbog teškog položaja u kome se nalaze, zakazuju štrajkove.

Ipak, želeći skromno ali lijepo obilježiti svoj dan, kao nekada kada se slavio 15.aprila, željezničari sa područja TK organizirali su nekoliko manifestacija među kojima je bila i ova posjeta Tuzli učenika OŠ “Lukavac mjesto”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje