Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

„A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…” u Tuzli (FOTO)

Večeras će u 19:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla biti upriličeno otvarenje gostujuće izložbe „A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina“.

  • izlozdba-galerija-portreta
  • Izložbu je razvio Historijski muzej Bosne i Hercegovine, gdje je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014. Za realizaciju izložbe korišten je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu. Otvarajući ovu postavku u Tuzli, Međunarodna galerija portreta Tuzla pridružila se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

    Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Europi u razdoblju od 1914. do 1918. godine. Izložba uključuje i radionice za učenike, te kustose i nastavnike. Radionice će biti fokusirane na unapređenje suradnje između muzeja i škola. Također, izložba je digitalizirana, a na radionicama će se koristiti suvremena digitalna tehnologija, doprinoseći tako modernizaciji institucije muzeja u Bosni i Hercegovini.

    Izložba će u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla biti otvorena do polovine marta 2015.godine. (RTV Slon)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje