Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novi protest kupaca ispred zgrade “15. maj”: Gradonačelnik dao obećanje, čeka se “Giprom”

Kupci stanova i poslovnih prostora u zgradi “15. maj”, okupili su se danas na ranije najavljenom protestu, iako se Gradsko vijeće na vanrednoj sjednici održanoj u petak, uključilo u rješavanje njihovih problema.

Oni traže da građevinska firma “Giprom” krene u radove i završi zgradu na Brčanskoj Malti u Tuzli, jer useljenje kasni već osam godina.

Predsjednik Udruženja građana “15. maj” Mirsad Šuvalić ističe da su otklonjene sve prepreke da Giprom ponovo počne gradnju.

– Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća otklonjeni su problemi koji se odnose na Direkciju za izgradnju Tuzla. Općinska administracija je preuzela obaveze Direkcije koje je imala prema Gipromu, a upravo to je bio uslov za nastavak gradnje. Mi očekujemo da će oni postupiti kako treba i da će nastaviti da što prije grade i da se ovo neće ponovo odužiti – kaže Šuvalić.

Podsjećamo, kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi “15. maj” ima oko 200. Svi zajedno u zgradu su uložili između 10 i 11 miliona maraka. Gradnja je počela 2007. godine, a trebala je biti okončana krajem 2009. godine, međutim to se još uvijek nije desilo. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada i građevinska kompanija “Giprom”.

Kada su u pitanju krivične prijave protiv gradonačelnika Jasmina Imamovića i odgovornih u Direkciji za izgradnju i Gipromu, Šuvalić kaže da one nisu povučene.

– Zgrada još uvijek nije završena, a bez obzira na završetak gradnje, mi smo pretrpjeli patnju, ljudi su čekali, bili podstanari, svako je imao svoje probleme zbog ovoga. To se ne može zaboraviti. Neko je uzrokovao te probleme. I dalje pozivam Kantonalno tužilaštvo TK da radi svoj posao, da budu agilni i da, na kraju krajeva, krivci za sve ovo što se desilo kupcima budu procesuirani – navodi Šuvalić.

On je istakao da je gradonačelnik Jasmin Imamović, na posljednjem sastanku, obećao kupcima da Gradska uprava neće platiti troškove za pokretanje stečaja u Direkciji za izgradnju.

Direktorica Direkcije Jasminka Šehić nedavno je Općinskom sudu Tuzla, nakon konsultacija s Gradskom upravom Grada Tuzla, predala zahtjev za stečaj. Međutim, troškove stečaja neko mora platiti, a Direkcija za izgradnju za to nema novca.

– Gradonačelnik je rekao na zadnjem sastanku da nema ništa od stečaja i da grad neće uplatiti novac koji je potreban da bi se proveo taj postupak. Ja se nadam se da tu ne bi trebalo biti problema – zaključio je Šuvalić. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje