Četvrtak, 21. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nova turistička atrakcija u Tuzli: Pogledajte budući izgled barutane na Gradini (FOTO)

Prije četiri godine na GV Tuzla usvojena je incijativa vijećnika Mirze Tupajića za obnovu i adaptaciju barutane na Gradini u Tuzli. Međutim do danas se po tom pitanju nije ništa uradilo, vjerovatno zbog nedostatka novca u budžetu grada.

Međutim, Udruženje “Zmajevo srce” koje, između ostalog, baštini i promoviše kulturno historijsko i prirodno nasljeđe posljednjih je dana aktueliziralo temu obnove i adaptacije barutane na Gradini u Tuzli.

“Gadu Tuzla uputili smo dopis u kojem tražimo samo odobrenje za adaptaciju i sanaciju barutane na Gradini. Također u dopisu smo jasno naznačili da iz budžeta Grada Tuza ne tražimo apsolutno nikakva novčana sredstva. Udruženje “Zmajevo srce” će iznaći načine i mogućnosti da tokom ove godine spomenik koji datira još iz Osmanskog doba bude obnovljen” – kazao je za Tuzlanski.ba Omer Isović.

Isović također ističe da projekat koji je pripremljen ne podrazumija samo obnovu barutane već i popratni sadržaj koji bi se izgradio na tom mjestu.

“U planu imamo osim obnove barutane kojoj namjeravamo vratiti nekadašnji izgled izgraditi i prateći sadržaj za najmlađe ali postoji i mogućnost da se tu otvori i neki mini ugostiteljski objekat. Na samom ulazu u ovaj mini kompleks postoji ideja da stoje dva stražara sa sabljama što bi barutanu na Gradini svrstalo sasvim sigurno u novu turističku atrakciju u Tuzli” – naglasio je predsjednik Udruženja “Zmajevo srce”.

U razgovoru za Tuzlanski.ba Omer Isović otkriva kako bi za prvu fazu realizacije projekta obnove barutane na Gradini bilo potrebno oko 50.000 KM, a novčana sredstva obzbijedila bi se ugavnom zahvaljujući donacijama privrednika koji su spremni da pomognu ovaj poduhvat.

“Već samo načelno pronašli i firmu koja bi bila spremna da se prihvati ovog izazova i barutani vrati nekadašnji sjaj. Također kako bi nas sve koštalo manje novca planiramo uključiti i volontere u cijelu priču koji bi pomogli da se pripremi teren. Sve u svemu čekamo odgovor iz Gradske uprave” – Isović.

Podsjetimo, barutana se već godinama nalazi u jako lošem stanju, kako sam objekti i bedem tako i okolni prostor. Krov većeg objekta je urušen, kao i njegov sjeveroistočni zid, te bedem sa iste strane. Okolni prostor je jako zarastao u trnje i mladice stabala i teško je prohodan.

Šezdesetih godina 20. stoljeća u prostorima dvije kule barutane bile su smještene postavke Muzeja istočne Bosne Tuzla. Već početkom 70.-tih godina vandali su uništili ove postavke, među kojima i poznatu maketu tuzlanske palanke iz osmanskog perioda autora Dragiše Trifkovića.

Republički zavod za zaštitu istorijskih spomenika je barutanu stavio pod zaštitu prije zadnjeg rata.

Na kraju kažimo da je incijativu za obnovu barutane na Gradini prema riječima Isovića u potpunosti podržao i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,