Ponedjeljak, 25. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon vandalskog čina: Srebreničanin prefarbao grafit na Džaferovom turbetu u Tuzli (FOTO)

Enes Bešić iz Srebrenika nije mogao gledati posljedice vandalskog čina koje su nastale na Džaferovom turbetu u Tuzli te je odlučio zasukati rukave, kupiti adekvatan materijal te na kraju prefarbati grafit koji je nedavno nastao.

Podsjećamo, nepoznata osoba ili više njih ispisivanjem grafita oskravila je tek obnovljeno Džaferovo turbe koje se nalazi u neposrednoj blizini Skvera u Tuzli.

Na inicijativu Enesa Bešića iz Srebrenika, a uz saglasnost i stručnu podršku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, u periodu od februara do aprila ove godine urađen je projekt restauracije, zaštite i prezentacije starog mezara, kao dobra spomeničkog naslijeđa TK.

Nedugo nakon što je obnovljeno Džaferovo turbe, ovaj spomenik od historijskog značaja, nepoznata osoba ili više njih je oskrnavila ispisivanjem grafita.

Džaferovo turbe prislonjeno je uz Vilu Pašić u Tuzli, a prema dostupnim podacima, riječ je o mezaru vojnog glasnika Džafera Altumbabića koje datira još iz prvih godina 19. stoljeća.

Bešić, koji je inicirao i realizirao prvobitnu obnovu turbeta, sada je adekvatnim materijalom prvenstveno izgletovapo okolicu spomenika, a potom i bojom prefarbao spomenuti grafit. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,