Nedjelja, 23. srpanj 2017.
Preuzmite sliku

Gradske površine Tuzle postaju galerije na otvorenom (FOTO)

Ovogodišnji Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop koji se održava u Tuzli pružio je priliku mladima da se uključe u planiranje oslikavanja gradskih površina.

Članovi umjetničke ekipe koji imaju iskustva u različitim poljima vizuelne umjetnost, osmislili su projekat “Robotz” i ponudili organizatorima Festivala njegovu realizaciju.

Projekt je prihvaćen, a komunalne službe odobrile su oslikavanje površina koje ostaju gradu i nakon festivala. Tako, zahvaljujući radu nekolicine umjetnika i njihovim street art djelima, pojedine gradske površine polako postaju velika galerija na otvorenom.

Zvanična prezentacija završenog projekta i primopredaja ovih radova bit će upriličena u nedjelju, 16. jula, u tuzlanskim naseljima Stupine, B7 i B8, najavljeno je iz Presa Grada Tuzle.

 • Ideja za projekat “Robotz”, nastala je prije nekoliko godina, kada je jedan član tima za realizaciju ovog projekta bio inspirisan čudnim betonskim kockama koje se nalaze pored određenih stambenih blokova u tuzlanskim naseljima.

  Ovim projektom namjerava se kroz street art, uz mnoštvo boja i kreativnosti, te sive betonske kocke, koje su ih podsjetile na robote sa antenama, “oživjeti” i podariti jedinstven karakter.

  “Iako je sama ideja stara nekoliko godina, tek ove godine odlučili smo stupiti u kontakt sa organizatorima Kaleidoskop festivala u cilju realizacije ideje”, ističu mladi kreativci.

  Kako su većina “robota” zastupljena na površinama koje su izvan centra grada, utoliko im je bilo draže realizirati projekat i posvetiti više značaja onim dijelovima Tuzle koji nisu tako često u fokusu kreativnih dešavanja kao sam centar grada.

  Ekipa koja se stoji iza projekta “Robotz”, a pod nazivom “Popeli se na glavu” je mlada i raznolika umjetnička ekipa čiji članovi imaju iskustva u različitim poljima vizuelne umjetnosti, a koja će ostati anonimna do samog čina realizacije projekta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje