Srijeda, 17. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Glumci Narodnog pozorišta Tuzla po prvi put predstavu odigrali u stanu (FOTO)

U Narodnom pozorišu Tuzla u nedjelju, 19. novembra premijerno će biti izvedena predstava „Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!“ slovenske rediteljice Nede Bric. Riječ je o drami u kojoj su  isprepletene sudbine šest aktera iz BiH i Slovenije.

Tom prilikom, večeras je odigrana eksperimentalna pretpremijera u stanu u tuzlanskom naselju Slatina.

Ovakav vid igranja predstave se odavno mogao vidjeti u Evropi i svijetu, ali ovo je prvi put da se ovako nešto dešava kod nas.

Više o toj ideji za Tuzlanski.ba je rekao direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić: “Ovo je prvi put u Tuzli da se predstava odigrava u stanu. Htjeli smo da ova pretpremijera bude nešto drugačija. Ja sam oduševljen ambijentom kao i samom predstavom. Ovo je nešto drugačije od onoga što smo navikli da gledamo u teatru. Priča je veoma prisna kao i tema koja se tiče svih nas. Ne radi se samo o ratu i ljubavi, našim ljudima koji su živjeli u Sloveniji. Radi se i o ljudima koji napuštaju našu državu. Mislim da ova predstava igrana na ovakav način, sigurno budi drugačije emocije kod ljudi, i da će mnogi koji je odgledaju biti oduševljeni.”

Više od godinu dana redateljica Neda Bric radila je na pisanju teksta za ovu predstavu. Nije se pokajala, jer se trud na kraju isplatio.

“Ovo je tekst o ljudima koji odlaze jer nemaju mogućnosti za život u svojoj zemlji, ali i onim koji nisu otišli a bune se protiv trenutnih problema sa kojima žive. Poenta svega jeste da oni koji odu nose svoju zemlju u sebi, i svuda je to isto”, istakla je rediteljica predstave i autorica teksta za istu.

„Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!“ je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča iz Kranja u kojoj igraju Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić. (M.D. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje