Srijeda, 21. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sebija Izetbegović u Tuzli: Naši problemi su identični, sarađivat ćemo i u budućnosti (VIDEO)

Delegacija  menadžmenta Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo na čelu s direktoricom ove zdravstvene ustanove Sebijom Izetbegović posjetila je danas Univerzitetski klinički  centar u Tuzli.

Direktorica Izetbegović istaknula je da je delegacija ove s zdravstvene ustanove danas došla u posjetu UKC-u u Tuzli, želeći da se pokrenu razgovori i dogovore oko mogućih reformi u zdravstvenom sistemu.

– Krajnji cilj je da to učinimo na korist naših pacijenata koji su najvažniji u sistemu, ali jednako važni kao i uposlenici u zdravstvenom sistemu, izjavila je Izetbegović nakon sastanka s menadžmentom tuzlanskog UKC-a, koji je prvi ove vrste.

Započeto je puno razgovora, jer je puno tema u zdravstvenom sistemu, navodi ona, tvrdeći da je ovaj  sistem naslijeđen kao vrlo težak, podsjetivši da je aktuelni menadžment UKC-a u Sarajevu naslijedio dug od 100 miliona KM.

-Želimo svi, kako u UKC-u u Tuzli, tako i u Sarajevu, da sačuvamo zdravstveni sistem i pružimo najbolju uslugu, da sačuvamo radna mjesta  i da otvorimo mogućnost za nova radna mjesta, poručila je  Izetbegović, ocijenivši da su problemi ovih zdravstvenih ustanova gotovo identični.

Upitana u kojem smjeru bi reforme zdravstvenog sistema trebale ići, da bi on bio optimalan kako za radnike, tako i za pacijente, odgovorila je da da se reforme u zdravstvenom sistemu trebaju kretati prema racionalizaciji.

Jedna od osnovnih putanja je određivanje puta pacijenta, da u što kraćem roku dobije što efikasniju i kvalitetniju uslugu, a potrebno je da svi nivoi, primarni, sekundarni i tercijarni besprijekorno funkcioniraju, ustvrdila je Izetbegović.

Direktor UKC-a Tuzla Nešad Hotić istaknuo je da je saradnja ovih zdravstvenih ustanova započela prije nekoliko mjeseci.

Hotić je naveo da ljekari Klinike za očne bolesti UKC-a Tuzla rade edukacije i pomažu kolegama u Sarajevu, a također u ovoj zdravstvenoj ustanovi je otvoreno novo hematološko odjeljenje, na Klinici za dječije bolesti, za liječenje najtežih oboljenja, u čijem radu pomaže kolega iz sarajevskog UKC-ea.

Dodao je da će se u tom pravcu nastaviti, te da je sačinjena strategija, da ono u čemu je tuzlanski UKC-e deficitaran, traži pomoć od kolega iz sarajevskog, i obrnuto. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje