Nedjelja, 16. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prodaja električnih vozila zavladala Norveškom: Smanjenje zagađenja, besplatno punjenje i parking mjesto

Automobili na hibridni i električni pogon činili su više od polovine novih registrovanih automobila u Norveškoj u 2017. godini, a ovom rekordu doprinijele su velike subvencije za kupovinu ovog tipa vozila, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Potpuno električni automobili i hibridni, u kojima se kombinuju električni i benzinski ili dizelski motori, imali su udio od 52 posto u prodaji novih vozila u 2017. godini. Taj procenat u 2016. godini u Norveškoj je iznosio 40 posto, saopštio je Norveški savez za puteve, prenosi Reuters.

“Niko drugi nije ni blizu. Prvi put imamo udio tržišta na fosilna goriva ispod 50 posto”, rekao je šef Saveza Oeyvind Solberg Thorsen.

Norveška je izuzela električne auotmobile iz mnogih poreskih kategorija, a njihovi vlasnici često dobijaju besplatan parking ili punjenje baterija.

Ova zemlja proizvodi skoro svu svoju električnu energiju u hidrocentralama, pa prelazak na električna vozila smanjuje zagađenje i klimatske promjene.

Međunarodna agencija za energiju saopštila je prošle godine da je Norveška značajno ispred ostalih zemalja, poput Holandije, Švedske, Kine, Francuske i Britanije, kada je riječ o prodaji električnih automobila.

“Ova promjena dešava se brže nego što smo očekivali, a veliki proizvođači kažu da će svi proizvoditi nefosilne automobile”, rekao je Torsen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje