Ponedjeljak, 18. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nova afera njemačkih proizvođača automobila

Popularno

Njemački proizvođači automobila sponzorisali su naučne eksperimente o uticaju azot-dioksida na ljude, koristeći pri tome mlade osobe koje su više sati udisale različite doze ovog toksičnog gasa. Istraživanja je sprovela ista organizacija koja je sponzorisala i eksperiment sa majmunima, koji su bili prisiljeni da udišu otrovne izduvne gasove iz zagađujućih “Volkswagenovih” dizel-motora, navodi “Sutgartter Zeitung”.

Naručilac ovih analiza je Evropska istraživačka grupa za životnu sredinu i zdravlje u transportnom sektoru. Organizaciju ispitivanja finansirali su njemački proizvođači automobila “Volkswagen”, “Daimler” i “BMW”, navode mediji.

Svrha i rezultat istraživanja nisu poznati, ali saznanja o eksperimentima na ljudima pojavila su se u isto vrijeme kada i razmatranja o zabrani saobraćaja za vozila na toksična dizel-goriva u gradskim centrima.

Svemu tome uzrok je otkriće iz 2015. godine o tome da je “Volkswagen” manipulisao emisijama štetnih gasova iz svojih dizel-modela.

U “Daimleru” tvrde da nemaju ništa sa tim analizama i osuđuju ekperimente.

“Zaprepašteni smo razmjerima istraživanja i njihovim sprovođenjem. Najoštrije osuđujemo eksperimente. Iako ‘Deimler’ nije imao uticaja na plan ispitivanja, pokrenuli smo opsežnu istragu o tome”, piše u saopštenju.

“New York Times” objavio je nedavno da je naučno istraživanje na majmunima sprovedeno 2014. godine. Prema pisanju lista, Svjetska zdravstvena organizacija konstatovala je da su gasovi iz motornih goriva kancerogeni. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje