Ponedjeljak, 18. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Budućnost auto-trka: Formula E predstavila “Batmobile” (VIDEO)

Popularno

Formula E je prvo svjetsko takmičenje u kojem mogu sudjelovati isključivo električni automobili, a novi brend – odveo nas je još jedan korak u budućnost.

CNN prenosi da je fanovima motosporta predstavljen “Batmobile”, odnosno električni trkaći automobil koji svojim dizajnom neodoljivo podsjeća na Batmanovo vozilo iz filmova o ovom DC-jevom superheroju.

Novi automobili imaju dva puta više energije, te trkači ove serije neće više morati u pola trke da mijenjaju vozila, što je prvi pomak ove vrste od 2014. godine, kada je takmičenje osnovano.

“Ovaj automobil predstavlja budućnost auto-trka”, kazao je Alejandro Agag, osnivač i izvršni direktor Formula E. Novo vozilo će na stazu izaći u sezoni 2018/2019.

“Kada smo počeli sa Formulom E, naš cilj je bio pomaći se sa status quoa, i uvesti revoluciju u motosportove. Ovaj automobil je revolucija”, naveo je, prenosi izvor.

FIA je za potrebe izrade Batmobila skupila vodeće dizajnere sa svih krajeva svijeta, a prema riječima Jeana Todta, predsjednika FIA-e, ovaj projekat je “veliki uspjeh”.

“Danas smo vam prikazali automobil naredne generacije, a siguran sam da su svi oduševljeni njegovim futurističkim izgledom”, izjavio je, kazavši da je ponosan na cjelokupan projekat.

Najavljeno je daće 6. marta predstaviti službeno vozilo, kao i njegove pune specifilacije. Automobil službeno ne nosi naziv Batmobile, ali s obzirom da izgledom neodoljivo podsjeća na jedan takav – mnogi su ga prozvali tako, uključujući i CNN koji ga je predstavio pod tim imenom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,